Phone: 0888 643 153 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Skype: veselin_lyutskanov |

Каква е диетата след лапароскопска операция на херния?

Диетата и захранването зависят от вида на лапароскопската операция и се определят конкретно за всеки пациент. Такава диета е валидна и за конвенционалните операции за хернии на коремната стена. Диетата не е "страшна". Няма сериозни ограничения. Не се оставяйте да Ви плашат и тормозят! Прочетете!

Ще дам примерна диета и захранване при обичайна лапароскопска операция на херния

След извеждане от операционната зала, няколко часа след операцията ще бъдете поканен да пиете вода и течности. Ше бъдете раздвижен в стаята и до тоалетната. На следващият ден ще започне захранването. То е с течно-кашави и предимно варени храни за 2-3 дни. Те се осигуряват от диетичната ни кухня и са съобразени с вашето състояние докато сте в отделението. При желание може да Ви бъдат осигурявани от близките, но в малки количества и консултирани от Вашият херниолог. Преди изписването Ви от отделението ще бъдат подменени превръзките с водоустойчиви. Така вие свободно ще може да вземете душ и да освежите. Това е много важно за Вашето добро самочувствие и възстановяване.

В къщи след операция от херния? (От къщи по хубаво няма. Всеки го знае.)

На следващия или на по следващия ден ще бъдете в къщи. Разбира се когато всичко е наред. Захранването и диетата ще се разширява до почти всички храни, като за предпочитане е да са варени или печени, за още 1-2 седмици. Желателно е да се избягват големи количества и претоварване, а също тежки и трудно смилаеми храни. Ако има възможност ще се поглезите. Не всеки ден сте след операция. Нека да Ви сготвят вкусно. Това ще ги зарадва. Да Ви помогнат. Порадвайте се!

Ще се планират контролни прегледи, на които да се проследи Вашето възстановяване.

След това диетата е практически свободна и отпадат всички ограничения, които са ви измъчвали дълго време.

При големи лапароскопски операции на евентрации (вентрални хернии) и диафрагмални хернии захранването е индивидуално.

Спазват се подобни на горните принципи на захранване, но сроковете са изместени с ден два по-късно в зависимост от Вашето състояние и обема на операцията.

По отношение на лекарствената терапия, ако сте приемал такава ще се обсъди конкретното продължение у дома. Лекарства за разреждане на кръвта се продължават по определена схема.

Кога може да се видим с приятели на по чашка вино след лапароскопска операция на херния?

В пъврите следоперативни дни не бива да се виждате с прекалено много близки и приятели. Нараства опасността да Ви „донесат” вируси.

До голяма степен зависи от конкретната подготовката и нужди на пациента. След 5-8 дена може  да опитате чаша /две/ бира или чаша вино. Ако има нужда от „дезинфекция“ може около 50мл

Ще получите подробни съвети при изписването за Вашето захранване, диета и режим на възстановяване.

Повече може да прочете и ТУК!

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Добре е да са и Ваши близки на обсъждането. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

PrintEmail