Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Какво е херния?

inguinal_hernia ингвинална херния

 

Хернията е слаба зона /отвор/ на коремната стена, през която излизат коремни органи (черва, яйчник, матка, пикочен мехур).

 

Кои са причините за появата на хернията?

Причините за появата на хернията са две: вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие и вродена или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорните тъкани на организма с течение на неумолимото време.

 

Къде се появяват херниите?

Най-често (80%) това е слабинна херния или още наречена ингвинална херния. Може да е в областта на пъпа – пъпна херния. Следоперативна херния е на мястото на предишна коремна операция. През тези слаби зони част от коремните органи постепенно излизат избутвайки перитонеума ( коремната обвивка, коремната ципа ) и се формира херния сак.

 

Какви са симптомите и развитието на херниите?

В началото хернията създава дискомфорт и с нарастването си може да затрудни живота Ви. Излизащите през херния отвора  коремни органи се притискат и възникват симптоми на тежест и болки, затруднения в храносмилането и смущения в уринирането, ако има участие на пикочен мехур. Естественото развитие на херниите е прогресивно – хернията нараства.

 

Какви са опасностите или усложненията от хернията?

Коремната херния може да стане опасна, ако се заклещи. При внезапно притискане на участващия коремен орган (заклещване) са възможни сериозни последствия за здравето и живота. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция. Признаците на заклещтването са силна болка, подуване на хернията и невъзможност да се прибере, а по-късно гадене и повръщане. Бързо се влошава общото състояние.

 

Херния без лечение достига до гигантски размери.

Колкото повече научите и разберете за херниите, толкова по-големи са шансовете да получите най-доброто лечение.

inguinal hernia херния ингвинална

 

Ако имате въпроси не се колебайте да ги поставите.

ПечатЕ-мейл