Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Операция на херния усложнения

При всяка операция са възможни усложнения. Така както при всяко пътуване с кола, влак, самолет е възможна катастрофа. Е добре как да пътуваме? Пеша? С велосипед? И тогава има риск.

Какви усложнения са възможни след операция на херния?

The only way to avoid complications…

..is not doing operations

R .Zorron Brazil

Непосредствено след операцията на херния е възможно кръвотечение или кръвонасядане в раната.

Следоперативни болки се овладяват своевременно с адекватни медикаменти.

Възпалението или инфекцията на раната е възможно и по-малко вероятно при лапароскопския метод за операция на хернии.

Следоперативно затруднение в уринирането се среща при мъже с простатни проблеми и може да наложи временно (за 24 часа) поставяне на уретрален катетър. При жени също е възможно, но по-рядко.

При спинална упойка е възможно главоболие при ставане от леглото в първите дни, което постепенно отзвучава с прием на повече течности, покой и аналгетици. При добър анестезиолог това е рядкост.

Възможно е леко повишение на телесната температура в първите дни (т. нар. резорбтивна температура). При значимо повишение на температурата се търсят причините. Може да бъде възпаление в раната или придружаващо заболяване.

Оток на раната и скротума (торбичката) може да се наблюдава при огромни запуснати хернии. При неголеми хернии е признак на затруднено кръвоснабдяване на тестиса.

Възможно ли е да се увреди оплодителната способност при мъжа?

Да възможно е. Това е изключително рядко при груба работа или сериозно усложнение в раната и единствен тестис.

Възможно ли е да се увреди оплодителната способност при жените?

Да. Това е рядко, ако тръбата и яйчника са в херниалния сак и се увредят при операцията и другите са увредени предварително. Нежният хирург и херниолог не го допуска.

“When a man says he is an experienced hernia surgeon and has never had a recurrence, he is a liar in one statement and probably in both.”

Anon

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

телефон 0888643153

Д-р Люцканов, д.м.

Вижте как протича възстановяването след операция на херния без усложнения ТУК!

ПечатЕ-мейл