Кога мога да спортувам след операция на коремна херния ?

За спортистите и за спортните натури е много важно бързото възстановяване и връщане на спортна форма. Липсата на мускулна радост и отделянето на ендорфини са много важни за тях. Те също са важни за по-бързото възстановяване след операция.

След операция за херния съветвам ранна физическа активност.

След извеждането Ви от операционната зала ще бъдете раздвижен няколко часа след преминаване на остатъчното действие на упойката. Задължително е първото ставане да бъде с помощта на член от екипа. Рязкото и бързо първо ставане е рисково и не бива да сме „герой”. Ще се раздвижите в стаята и до тоалетната. Непосредствено на следващия ден след операцията препоръчваме леки разходки в отделението и по коридорите. След изписването Ви у дома ще продължи постепенното раздвижване с все по нарастващи по време и разстояние разходки.  Важно е да се знае, че в първата седмица след операция седналото положение на стол пред телевизора и компютъра са нежелателни. Добре е в около 80% от времето да сте в леглото, а останалото разходки. Седнали ще бъдете само за хранене.  Това е важно за оптималното кръвообръщение в операцията. След първата седмица тези проценти се променят в полза на разходки и лека гимнастика с тяло. След 10 до 14 дни постепенно разширяваме режима до умерена гимнастика, плуване, голф, колоездене.

Къде е секса? Секс след операция

След операция на коремна херния е мит, че ще ви бъде забранена тежка атлетика, здрав фитнес, футбол, тенис, ски.

Тези удоволствия са възможни след 3 – 6 седмици. Това са ориентировъчни препоръки.

Във всеки конкретен случай ще бъде проведена дискусия и в зависимост от възрастта, общото състояние, вида операция , тренираността на пациента. Ще се направят пълни и точни инструкции от херния специалист.

Валидно правило е постепенност в нарастване на натоварванията и достигане на предишната спортна форма за около 2-3 седмици.

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Добре е да са и Ваши близки на обсъждането. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте най-често задаваните въпроси за херния ТУК!

Сподели тази страница във: