Ах жените, ах жените! Всички жени са хубави, умни и добри. Те са хора, приятелки, съпруги, майки, баби, прабаби, а също съседки, колежки, шефове. Без тях не може. Обичаме ги. Това е доказано.

hernia woman Херния при жена hernia_women hernia_women_operacia

Кое е особеното за хернията при жените?

Особеното на херниите при жените е свързано преди всичко с различната форма и строеж на таза, с бременността и раждането. То е и една от причините за проявата на херния при жената. Бушуват хормони. Има значителна и бърза промяна в теглото, което се отразява на целия организъм и ако има вродено предразположение за развитие на херния тя се реализира. Драстичните и необмислени диети за отслабване също не са без значение. Подобно е положението при мъжете и бирата.

Ингвиналните хернии при жените се срещат десет пъти по-рядко отколкото при мъжете, но оставени без лечение могат да придобият зловещи размери и да са голямо предизвикателство за операция. На снимките е показана херния при жена на 70 години, която е търпяла дълго време, но вече не се понася. Не може да подържа хигиена и най-належащи нужди. В херния сака се намираха голяма част от тънките черва и това е смущавало тяхната функция.

Друга особеност при жените е много по-честата феморална херния. Случва се заклещената феморална херния да е първата проява на заболяването, особено при по-пухкави дами.

При млади жени не бива да се неглижират слабинните хернии, защото може да има участие на яйчник и тръба в херниалния сак и това да ги увреди с неприятното последствие за детеродните възможности.

При жени появата на Шпигелова херния е доста по-честа в сравнение с мъжете. Не разпознаването и става причина да се лекуват „други” болести като: гастрит, колит, язва, жлъчка, апендицит.

Характерно при жените е по-честата поява на следоперативни хернии най-вече поради честата операция на жлъчка и операции на матка, яйчници и секцио за раждане. Отлична възможност за операция е лапароскопската херниопластика. Предимствата са много добър оглед и преценка за големината и разположението на херниалните отвори. Прави се оглед и на другите органи в корема без те да се травмират. Това допринася за сигурна херниопластика. Спестяват се големия разрез и сериозната тъканна травма, които се налагат при конвенционалната или отворената класическа операция.

На клипа е показана операция на постоперативна херния при жена след гинекологична операция и развита постоперативна херния. При лапароскопията се откриват два допълнителни по-малки херниални дефекта.  Това даде възможност адекватно да се извърши херниопластика при минимална тъканна травма и бързо възстановяване.

Друга особеност при лечението на ингвиналните хернии при жени е доста по-рядката необходимост да се поставя платно. Строежът и съдържанието на ингвиналния канал при жените е такъв, че е възможно да се приложи ефективно възстановяване, без да се използва плато.

 

Ако имате въпроси Тел: 0888 643 153 Д-р Люцканов, д.м.

Вижте мнения и отзиви за Д-р Люцканов ТУК!

Сподели тази страница във: