Херния се появява, когато коремната стена има слаби зони.

Причините са главно две:

  1. Вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие
  2. Прогресивно развиваща се слабост на опорната тъкан на организма с течение на неумолимото време.

Обичайно тези две причини са едновременно налични, но може да са в различна степен изразени.

Най-често (80%) това е в слабината или ингвинална херния. Може да е в областта на пъпа – пъпна херния. Следоперативна херния е на мястото на предишна операция. През тези слаби зони коремни органи постепенно започват да излизат и се формира т. нар. херния сак. Естественото развитие обичайно е прогресивно – хернията нараства. Излизащите през херния отвора  коремни органи се притискат и възникват болки, смущения в храносмилането и смущения в уринирането, ако има участие на пикочен мехур, затруднено изхождане. При внезапно притискане на коремния орган (заклещване) са възможни сериозни последствия за здравето и живота. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция.

Мит е, че тежката работа, спорт, фитнес и такива подобни са причина за появата на хернията. Не. Те само са повод в един момент да се прояви хернията и Вие да я забележите.

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Добре е да са и Ваши близки на обсъждането. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов – Тел: 0888 643 153

 

 

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Сподели тази страница във: