Лапароскопска операция или миниинвазивен метод (така нареченият безкръвен или лапароскопски метод).

Безкръвният метод се развива бурно в последните години благодарение на технологичния напредък. С помощта на малка камера и микроинструменти се достига до херния дефекта през малки отвори на коремната стена и се извършва пластика задължително с платно поставено най-дълбоко, там където е херниалния дефект. По този начин се използва действието на закона на Паскал. Същността е, че така поставеното платно се притиска от коремното налягане и остава на желаната позиция при минимална нужда от фиксация. Това може да си го представите с отварянето на една врата. Ако усилието ние е по посока на отварянето можем лесно да я преодолеем дори да е заключена. Обратната посока би ни коствало много по-голямо усилие.

 

Предимства на лапароскопската операция са:

  • по-бързо възстановяване поради по-малката травма на тъканите в зоната на хернията
  • по-малкият възпалителен отговор на организма
  • по-малката болезненост
  • по-малки белези на коремната стена (за дамите е важно)
  • има отлична възможност за оглед на цялата коремна кухина и важните органи. Така могат рано да се открият безсимптомни болести и проблеми. Това е допълнителна диагностика и активна профилактика може да се открие друга херния неустановяваща се при външно изследване (феморална херния в комбинация с ингвинална, Шпигелова херния, двустранна херния.
  • лапароскопската операция дава възможност да се оперира едновременно и друго заболяване /кисти на яйчника, апендицит, дивертикул на Мекел, камъни в жлъчката/.
  • значително по-редки са усложненията в мястото на операция, в сравнение с конвенционалния достъп.

Недостатъци са:

  • За лапароскопска операция е задължителна общата упойка, което за съвременните възможности на анестезиологията, не е проблем
  • Затруднения може да има при много увредени пациенти.
  • Недостатък е и по-висока цена на платното и консумативите използвани при лапароскопската операция. (Дали се замисляме колко струваме ние?)

Лапароскопската операция е много подходяща при двустранни хернии.

Едновременно е възможно двустранно възстановяване на двете хернии с един достъп. Обратно – конвенционалната операция на двустранна херния не е за препоръчване. Повишава се рискът от усложнения. При рецидивни хернии след конвенционална операция предимство на безкръвната операция е, че се избягват плътните сраствания и променената анатомия в зоната след първата операция.

При пъпните, епигастралните, Шпигеловите и доста от следоператините хернии лапароскопската операция е с доказани предимства. Всички изброени по-горе предимства са още по-изразени.

Дали да бъде конвенционална или лапароскопска операция се преценява след обстоен преглед и преценка на конкретния пациент с неговото общо състояние, придружаващи страдания. Много важно разбира се е вида на хернията, нейната давност, налични усложнения в херния сака. Обсъждат се и предпочитанията на пациента съобразно с даденостите му.

Пациент опериран лапароскопски за ингвинална херния

Вижте повече за възстановяването след операция ТУК!

Сподели тази страница във: