Вижте повече за обичайното следоперативно възстановяване след операция за херния

 

Първа превръзка, изписване и съвети за възстановяване

 

Какъв е срока на възстановяване?

В рамките на 2-4 седмици ще възстановите обичайния си начин на живот. Вашите близки и приятели няма да повярват докато не се убедят с очите си.  Ето подробности:

От какво зависи възстановяването след операция на херния?

  • Възстановяване след операция от херния зависи от много конкретни фактори:
  • вида и развитието на хернията
  • вида на операцията (класическа или лапароскопска)
  • наличието на усложнена херния (заклещена, акретирала или сраснала с околните тъкани, наличие на плъзгане, възпаление в херния сака)
  • Вашата възраст и придружаващи заболявания
  • Много важен фактор е личната Ви мотивация за бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот

 

Нека видим!

Какво се случва в отделението след операцията?

След завършване на операцията с малко помощ ще се преместите на легло и настанен във Вашата стая. Веднага ще се свържете с вашите близки за да ги уверите, че всичко е минало добре. Малко по-късно, ако желаете може ги поканите да Ви видят. След около един час ще може да приемате течности и по-късно да се храните. В зависимост от Вашето състояние в рамките на няколко часа ще бъдете раздвижен в стаята. Преди да е преминало действието на упойката ще приложим съвременни обезболяващи препарати така, че да минимизираме неприятните ви усещания. На следващия ден след обстоен преглед и превръзка от вашия херниолог, ако всичко е наред, ще бъдете изписан. Ще получите епикриза и болничен лист, а също и подробни указания за поведение в следоперативния период.

Как ще се чувставате в къщи след операция на херния?

В първите няколко дни с намаляващ интензитет ще имате дискомфорт в зоната на операцията, “дърпане” и леки болки при движение особено при ставане и лягане (все пак е операция). Това ще се преодолее с обезболяващи средно 2 до 6 таблетки, като много често при моите пациенти не се налага прием на обезболяващи.  След изписването можете да пътувате (някой наши пациенти дори шофират собствените си автомобили, което не съветваме). Хигиенна баня обичайно е възможна веднага, тъй като ще поставим специални водоустойчиви превръзки. Първите няколко дни (2 до 7) е добре да бъдете повече в къщи. Добре е да се разхождате, но е желателно 80% от времето да сте в леглото с книжка, TV, лаптоп и да избягвате седнала поза за повече от 15 минути. След това постепенно до офиса ако имате неотложни ангажименти 3-4 ден, разходки, каране на кола за кратко, лек фитнес или секс. 🙂

Какви тежести може да вдигате след операция на херния?

След 4-5 дни ако се налага вдигане на тежести до около 5-10кг. След 2 седмица постепенно – плуване, разходки, фитнес с тяло и леки тежести, офис работа. След 3-4 седмица свободен режим без екстремни тежести, борба свободен стил и ръгби като примери. В първите дни ще имате известен оток в областта на операцията и изтръпване под нея. Това е нормално и не бива да ви безпокои. Постепенно в рамките на 2-3 месеца всичко идва на мястото си.

Ще има ли контролни прегледи и кога?

Наблюдението с контролни прегледи е на 8 ден за снемане на шевове (не боли изобщо), на 30 ти ден и продължава ежегодно за проследяване на далечните резултати от нашата операция на херния при всеки отделен пациент. Безусловно ако имате притеснения ще се свържете с вашия херниолог. Това съм представил подробно тук

Необходимо ли е да се използва колан или бандаж за херния след операция?

Обичайно не е необходимо. Може да се наложи при огромни постоперативни коремни хернии. Тогава ще се препоръча специален индивидуален режим на възстановяване.

 

“If  you once learn hernia surgery the wrong way and continue to use your technique not knowing your results, improvement of quality is not to be expected just because you are getting older…

St. Haapaniemi

Вижте отзиви и мнения на пациенти за Д-р Люцканов ТУК!

Сподели тази страница във: