Това нещо много Ви притеснява. Да така е. Има само два тестиса. Добре е да са във форма и двата.

Защо се получава подуване на тестиса след операция за херния?

Това е „често“ срещано усложнение след операция на ингвиналана херния при мъже. При жените еквивалент на отока на тестиса е оток на голямата срамна устна.

Причините са разнородни. Някои са доста сериозни и не бива да се неглижират.

През ингвиналният канал преминава кордона. В него са разположени семепровода и кръвоносните съдове хранещи тестиса. Също в кордона се разполага и хернията. Ако хернията е голяма или ингвиноскротална херния тя достига до тестиса. При конвенционалната операция се отваря ингвиналният канал и се отделя хернията от кръвоносните съдове и семепровода. Ако това отделяне е травматично има възможност за увреда на кръвоносните съдове и влошено кръвоснабдяване на тестиса с последващо възпаление и оток или подуване с болки. Възможно е посиняване на тестиса.

Втора причина може да е оток на тестиса след отделянето на грамадни хернии при което премахването на големият сак остава голяма кухина  запълваща се с тъканна течност. Затова се преценява в всеки отделен случай дали е наложително премахването на херниалния сак или по-добре той да се пресече и зашие отвора към коремната стена, а останалата част се оставя без да се премахва и да се предизвиква допълнителна голяма травма на тъканите.

Трета причина може да е възпаление в областта на херния пластиката. В този случай има зачервяване, оток и на оперативната рана, повишена температура, болки, разтрисане. В такива случаи трябва да се ревизира оперативната рана.

Случва се след операция да има кръвотечение в раната и то да предизвика отока в тестиса. Предразположени са по възрастни пациенти с „чупливи” съдове, а също и пациенти които са приемали лекарства за разреждане на кръвта (Аспирин, Синтро, Ксарелто и др.) Симптомите са нарастващ оток, болка, повишена температура, посиняване на торбичката, може да има кървене от оперативната рана.

Възможно е да има комбинация от изброените причини и затова лечението на тези състояния трябва да се води от оператора или от квалифициран хирург след преглед и евентуално повторно настаняване в болница. Не е желателно да се препоръчва лечение по телефона или от близки и приятели с „опит“. Виж секцията „Кога да се обадим на своя хирург /херниолог/”

Как да се намали подуването на тестиса след операция-това „често“ усложнение?

Трябва да се избере подходяща операция, подходящо платно за конкретния пациент. Нужно е добро познаване на анатомията на зоната и голям опит за ориентация при променената анатомия в резултат на хернията. Наложителна е внимателна и деликатна манипулация с тъканите по време на операцията, използване на най-съвременните методи и апарати за хемостаза (кръвоспиране). Лапароскопският метод също намалява риска от подуването на тестиса след операция състояние, тъй като при него тъканната травма е значително по-малка.

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Това е моята работа и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте повече за усложненията след операция на херния ТУК!

Сподели тази страница във: