Хернията е слаба зона  или отвор в опорните тъкани на коремната стена, през която излизат коремни органи. Това най-често са черва, яйчник, матка, пикочен мехур.В зависимост от анатомичното място е и вида на хернията. В ляво отделно представяме най-често срещаните видове коремна херния с обществена значимост.

Видовете херния се определят от зоната на слабост на коремната стена.

Те са:

Обществената значимост се определя от широкото разпространение. Близо 10% от населението някога през живота има някакъв вид коремна херния. В България този вид операции са около 20000 годишно и представляват средно 25% от хирургичната дейност. С развитието на хирургичната наука и изкуство се наблюдава тясна специализация и интерес в изучаването на херниите и тяхното специфично лечение. Създадоха се Европейска и световна организация посветени на този проблем. Доказано е че неглижирането на проблема и в много случаи схващането за лека и общо достъпна операция не дава желаните резултати. Същевременно има доста заболявания които много приличат на различните видове хернии и това създава риск от ненужна операция и продължаване на страданията. Установено е че усложненията и рецидивите сумарно са в широки граници достигащи до 15%, докъто в специализираните херния центрове този процент е под 1%.

Видовете херния които са редки и се познават малко крият опасност от неразпознаване и  неефективно лечение при липса на достатъчно опит.

Операцията на херния се промени бързо и значително в последните години. Новите изследвания показват, че херниите се различават значително от пациент на пациент. Вида на подходящата операция трябва да се съобрази конкретно във всеки отделен случай. Оказва се, че старите “стандартни” операции не са винаги толкова ефективни. Рецидивите достигат до 10-15%.

Херния специалиста има специален интерес и опит от наблюдението на анатомичните варианти и лечението при хиляди операции за херния

Херниолога владее и прилага съвременните ефективни оперативни методи. Използва подходящи платна и шевен материал с утвърдени високи качества без компромис. Стреми се да предвижда и активно профилактира възможните усложнения. Така експертно се прилага точно подходящата операция. Активно проследява близките и далечни резултати при своите пациенти и постоянно усъвършенства хирургичното изкуство. Не случайно тогава резултатите са отлични. Минимални усложнения и рецидиви под 0.5% за разлика от средно ниво от 5 до 15%. Това осигурява бързо и устойчиво възстановяване, дава удовлетвореност на пациента и също така на херниолога.

Не са разгледани много редките видове хернии обект на специален интерес.

 

A surgeon can do more for the community by operating on hernia cases and seeing that his recurrence rate is low than he can by operating on cases of malignant diseases.

Waleley

Although all surgeons must be prepared to admit that recurrences will occur, the only proper attitude to take is that any recurrence is the fault of the surgeon.

M.M. Ravitch

Следваща статия е за най-честата ингвинална херния. ВИЖТЕ ТУК

Сподели тази страница във: