Ингвиналната херния е херния в слабината. Нарича се още слабинна. Около 10% от популацията има, ще има или е имала някога херния в слабината. Това определя нейната голяма обществена значимост.

Ингвинална херния е най-честа (80%) от всички коремни хернии

Слабата зона е ингвиналният канал и херниалния сак е в ингвиналния канал. Той се образува при развитието на плода (бебето) когато тестиса се спуска в скротума (торбичката). Тестиса увлича хранещите го кръвоносни съдове и семепровода, които са съдържанието на ингвиналния канал при мъжете. При жените в този канал се намира облата връзка, която поддържа матката. При нормално развитие този отвор е защитен от достатъчно надеждни механизми. При унаследена слабост на тази защита са налице предпоставки за развитие на болестта. Тя е до десет пъти по-честа при мъжете в сравнение с ингвинална херния при жени

hernia_inguinalis, ингвинална херния inguinal_herniq ингвинална херния

Без лечение нарастването на ингвиналната херния почти няма граници!

Ингвиналната херния може да бъде и двустранна. Среща се при всяка възраст. При дечица е вродена. Не се е затворило каналчето през което нормално тестиса се спуска в торбичката ( скротума ). Във възрастта след 50 години честотата на появата нараства значително. Какво да се прави – стареем. В България около 20 000 операции за херния се извършват всяка година. В 3% (600) операциите са по спешност вследствие заклещване на херния, което е и най-честото усложнение.

 

Ингвинална херния-симптоми

Ингвиналната херния има симптоми на постепенно нарастващо подуване в слабината. Подуването може да започне да слиза в скротума или торбичката при мъжете. При жените подуването е към голямата срамна устна. Появява се видима асиметрия на слабината. В началото има дискомфорт. После има болки засилващи се при работа или фитнес и отзвучаващи при покой.

 

Ингвинална херния се диагностицира с преглед от хирург (херниолог)

Допълнително може да се приложат ехография и рядко – скенер или магнитен резонанс.

Ингвинални хернии с такива грамадни размери показани на снимките влошават значително качеството на живота. Трудна става хигиената и нормалния сексуален живот. Увличането на черва в хернията влошава храносмилането и може да затрудни изхождането. Могат да се получат и т.нар. плъзгащи хернии. Те са подвид при който стената на  самият орган е част от херниалният сак. При не разпознаване на състоянието в хода на операцията е възможна увреда на органа. При недобра обработка на херниалния сак често възниква рецидив.

Ингвинална херния оперирана в по-ранен стадий и при липса на усложнения дава най-добри резултати. В зависимост от конкретния пациет са възможни както класическа херниопластика, така и лапароскопска операция. Лапароскопската операция е с голямо предимство при двустранна херния и при вече оперирани пациенти. При запуснати случай и гигантски размери класическата операция е за предпочитане. При нормално протичане възстановяването е доста бързо – в рамките на 3-6 седмици.

Пациент с ингвинална херния опериран преди два дни

 

Ако имате въпроси не се колебайте да питате!

тел: 0888 643 153 Д-р Люцканов, д.м.

Повече за възстановяването ВИЖТЕ ТУК!

Сподели тази страница във: