Лумбалната херния се проявява най-често след операции на бъбрека и отделителната система. Практически тя е следоперативна херния.

Отделянето на лумбалната херния в отделен вид е условно, тъй като протичането и лечението и са специфични. Разрезът при първата операция е за да се достигне до бъбрека, преминава през коремните мускули и ги уврежда значително. Понякога се налага да се отстрани последното ребро. Този достъп уврежда инервацията и кръвоснабдяването на коремните мускули.

Lumbalna_hernia Lumbalna_defect Hernia_lumbalna_operacia

 

Лумбална херния-симптоми

Симптомите на лумбалната херния са постепенно подуване в зоната на предходната операция, значителна деформация на корема, дискомфорт, болки засилващи се при работа и натоварване. Нарастването е прогресивно с времето. Носенето на колани обичайно не помага много, защото дефектът е в близост до гръдния кош, който се движи постоянно при дишане и движения на тялото. Коремните мускули остават без част от залавната си опора и при съкращението си разширяват дефекта.

 

Лечението на лумбалната херния е само оперативно

Класическото възстановяване на дефекта със зашиване на тъканите се последва от рецидиви в значителен процент от случаите, защото шевната линия е подложена на значително напрежение от вече раздалечените мускули и при всяко движение на тялото особено настрани.

За да се постигне траен успех прилагаме широко разкритие на херния дефекта и здраво укрепване с подходящо платно фиксирано сигурно. Платното трябва да бъде достатъчно широко и да покрие дефекта най-малко 5-6 см в страни от ръбовете на дефекта. Такава операция е свързана с голямо оперативно разкритие и значителна тъканна травма.

Лапароскопската операция на лумбална херния е съвременния подход към това страдание. Предимствата са избягване на голямата тъканна травма, отличен достъп и оглед на дефекта, възможност за протектиране с адекватно платно поставено на точното място без да се създава напрежение в тъканите на коремната стена. Резултатът е по-бързо и сигурно възстановяване.

Сега е важно да се каже, че за да се избегне лумбалната херния и страданията е добре, когато е възможно, заболяванията на бъбрека и уретерите да се оперират по лапароскопски и миниинвазивен път. Това са кисти на бъбрека, камъни в бъбрека, тумори на бърека, камъни в уретерите, тумори на надбъбрека. Така се избягва травматичността на конвенционалния достъп и увредата на коремните мускули. Това води до значително по-малко усложнения и по-бързо възстановяване. Това е възможно в съвременната медицина, само трябва да се потърси. Налични в България са съвременна апаратура и специалисти на ниво, които могат да се справят с тези предизвикателства и да се избегне лумбалната херния.

 

Казано е „Търсете и ще намерите”. Вслушвайте се в сърцето си.

Вижте още за възстановяването след операция ТУК!

Сподели тази страница във: