Какво е постоперативна херния?

hernia_postoperativа, Постоперативна херния hernia_postoperativa hernia_operacia Херния операция

Това е херния която се появява на мястото на предходна операция за друго заболяване на коремните органи. Това може да бъде операция за жлъчка, операция за рак на червата или стомаха, операция за язва, операция за апендицит, гинекологична операция, раждане със секцио и т.н.

 

Колко често се получава постоперативна херния?

Постоперативна херния се случва в около 20% до 30% от оперираните пациенти след коремни операции. Симптомите са постепенно подуване в зоната на предходната операция, дикомфорт засилващ се при физически усилия и намаляващ при легнало положение на тялото.

Постоперативната херния се получава защото при всяка коремна операция се прерязват тъканите на коремната стена за да се достигне до болния орган. След операцията коремната стена се възстановява с шев. Зарастването и възстановяването на тъканите е за сметка на съединителна тъкан, която не е специфичната тъкан. Тя е с относително по-малка устойчивост от първичната тъкан. Постоперативни усложнения  и особено инфекция в оперативната рана са друг важен фактор за развитие на постоперативна херния. Други предпоставки за появата на постоперативна херния са увредени (от заболяването) пациенти; не добри шевни материали и техника на работа, ранно натоварване с работа и спорт. Затлъстяването и бременности имат значение.След лапароскопските операции постоперативна херния се получава много по-рядко. Причините за това са малките разрези с минимална тъканна травма и запазване здравината на коремната стена.

 

Как най-добре се лекува постоперативната херния?

Постоперативна херния най-често се появява в първата година след операция, но може и по-късно. При херния пластика за постоперативна херния се налага да бъде извършвана в 95%  с платно, тъй като тъканите са слаби. Пластиките със собствени тъкани (безплатно) имат висок риск от нова поява на хернията. Много подходяща е лапароскопска операция с която се виждат ясно дефекта или дефектите на коремната стена отвътре. Укрепването е в дълбочина там където е образуван херниалният дефект. Болничният престой е по-кратък. Възстановяването е по-кратко и безболезнено. При конвенционалната операция за да се достигне и укрепи дефекта се налага да се прави отново голям разрез и дисекция в дълбочина и ширина, което е нова значима тъканна травма на коремната стена с по-висок риск от усложнения, страдания и разходи.

Постоперативна херния усложнена с инфекция в операцията може да се превърне в сериозен проблем особено ако е използвано плато. Може да има постоянно или периодично изтичане на секрет от раната и не заздравяване, зачервяване и повишена температура. Лечението е трудно, скъпо и носещо страдание. Може да се наложи операция за отстраняване на платното с продължително лечение (до 6 месеца) на раната и нова операция за вече рецидивиралата херния.

Ако имате въпроси търсете консултация със специалист.

Д- Люцканов,д.м. Тел: 0888 643 153

Вижте какви усложнения са възможни при херниите ТУК!

Сподели тази страница във: