Шпигелова херния е доста рядка коремна херния.

Тя се диагностицира понякога трудно. Открита е от Adriaan van den Spiegel анатом и хирург роден в Брюксел през 17в. Голяма част от лекарите не са я срещали и не мислят за нея.  Появата на Шпигеловата херния е в специфична и определена зона на коремната стена в страни и малко по-надолу от пъпа. По-често е в дясно и при пациенти след 40 г. Жените са засегнати много повече от мъжете. Наблюдава се съчетание със крипторхизъм (задържан тестис) при момчета.

Shpigelova_hernia Шпигелова хернияShpigelova_defektSpigelova_hernia_plasticaSpigelova_hernia_sled_operacia

Как се проявява Шпигеловата херния?

Симптоми на Шпигеловата херния са дискомфорт, тежест, болки, подуване в страни от пъпа. Тя обичайно, особено в началото е малка с тесен дефект. Така диагнозата може да се забави  поради съмнения за други болести на коремните органи най-често при пълни хора. Такива болни се лекуват неправилно за колит, апендицит, язва и други. На помощ в диагностиката на този вид херния е ехографията и скенера.

Тесният и ригиден херниален дефект при Шпигеловата херния, подобно на феморалната херния, е предпоставка за голяма опасност при заклещване на черво. Заклещеното черво много бързо се уврежда и последва перитонит. Освен това диагнозата е затруднена при пълни хора; поради непознаването на тази херния; увредения вече пациент с общи оплаквания от болки по целия корем, повръщане. Така се стига до голяма коремна операция при която вече се открива причината. В такива случаи рисковете са големи, затова съветваме при открита Шпигелова херния, да не отлага плановата операция. Ще спестим големите рискове, големия разрез значителни страдания и разбира се пари.

Заболявания, които имат сходни оплаквания и симптоми са апендицит, колит, Болест на Крон, язва, тумори на дебелото черво, липоми на корема, възпалена жлъчка, Мекелов дивертикул, кисти на яйчника, аднексити, малротация на червата. Очевидно е за всеки, че внимателното и компетентно изследване на коремната стена за Шпигелова херния е важно. При необходимост е добре да се направи ехография или скенер на коремната стена. Ще си спестим време, страдания, разходи, усложнения.

Тъкмо за това, срещайки по-често с такива пациенти и различно усложнени случаи хирурзите, особено херниолозите препоръчват ранна планова операция. Носенето на колани не е ефективно и дори е вредно. Изчакването води до нарастване на дефекта, затруднява и оскъпява операцията.

Лапароскопската операция е за предпочитане.

Предимствата са: не се налага разрез на корема в зоната на хернията и травмата на мускулите на корема е минимална в сравнение с конвенционалната операция. Пластиката е много по сигурна защото е възможно да се постави достатъчно голямо платно на точното място. Лапароскопската операция при малки Шпигелови хернии е възможно да се изпълни и без поставяне на платно. Болничният престой е съкратен. Възстановяването е значително по-бързо и безболезнено, а усложненията са по-малко.

Допълнително предимство на лапароскопската операция при Шпигелова херния е възможността да се огледа целия корем и коремни органи и да се открият непроявени болести-слабинни хернии, Мекелов дивертикул, яйчникови кисти, аднексити и др.

 

Ако имате съмнения, въпроси и притеснения с неясни болки по корема е желателна консултация със специалист имаш опит при диагнозата и лечението на коремни хернии.

Д-р Люцканов, д.м. Тел: 0888 643 153

Научете повече за възстановяването след операция ТУК!

Сподели тази страница във: