Какво е заклещена херния?

То е все едно широко отворен прозорец да се затвори внезапно, докато “надникналите” навън лениви черва не са успели да се приберат вътре и бъдат заклещени в отвора. Страда кръвообращението на притиснатия орган и рано или късно последствията са сериозни. В случай на внезапно подуване на хернията, силна болка и невъзможност да се прибере хернията не чакайте, за да видите дали ще Ви мине и какво ще стане, а търсете неотложна помощ.

Какви са причините за заклещване на хернията?

Причините най-често са внезапно повишаване на кормното налягане. Това може да бъде силно кихане, кашляне, вдигане на тежест. Може да бъде и без видима причина при силна перисталтика на червата най-често при запек или разстройство.

Симптоми на заклещена херния.

Внезапно сино подуване в зоната на хернията, било то в слабината или на пъпа. Силна болка и невъзможност хернията да се прибере. Скоро се появяват повръщане, слабост. Болките нарастват, влошава се прогресивно общото състояние. По-късно невъзможност да се изхождате по голяма нужда, подуване на корема. Мястото на заклещената херния се зачервява и отича.

Какво да правим при съмнение за заклещена херния?

Най-разумно е веднага да се потърси спешна хирургична помощ. Забавявнето води до задълбочаване на състоянието и застрашава живота и здравето.

Какво е лечението на заклещена херния?

Лечението на заклещената херния е само оперативно. Не помагат билки, лекарства и молитви. Трябва по най-бързия начин да се освободи заклещения орган преди да са настъпили необратими промени. Ако вече са настъпили трябва да се отстрани заклещения орган или част от него за да запазим живота на пациента.

Какви са резултатите след спешна операция на заклещена херния?

Резултатите за съжаление с в пъти по-неблагоприятни от плановата операция на херния. Пациента не е подготвен, влошено е общото му състояние. Тъканите в зоната на хернията са увредени, започнала е инфекция. Затруднена е херния пластиката.

В заключение. Заклещената херния трябва да се избягва. Разумна е планова операция, защото пациента е подготвен. Общото му състояние е добро или максимално са компенсирани придружаващите му заболявания като диабет, високо кръвно налягане, прием на медикаменти за разреждане на кръвта. Има подготвен екип.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Сподели тази страница във: