Диетата и захранването зависят от вида на лапароскопската операция и се определят конкретно за всеки пациент.

Такава диета е валидна и за конвенционалните операции за хернии на коремната стена. Диетата не е „страшна“. Няма сериозни ограничения. Не се оставяйте да Ви плашат и тормозят! Прочетете!

 

Ще дам примерна диета и захранване при обичайна лапароскопска операция на херния

След извеждане от операционната зала, няколко часа след операцията ще бъдете поканен да пиете вода и течности. Ше бъдете раздвижен в стаята и до тоалетната. На следващият ден ще започне захранването. То е с течно-кашави и предимно варени храни за 2-3 дни. Те се осигуряват от диетичната ни кухня и са съобразени с вашето състояние докато сте в отделението. При желание може да Ви бъдат осигурявани от близките, но в малки количества и консултирани от Вашият херниолог. Преди изписването Ви от отделението ще бъдат подменени превръзките с водоустойчиви. Така вие свободно ще може да вземете душ и да освежите. Това е много важно за Вашето добро самочувствие и възстановяване.

 

В къщи след операция от херния? (От къщи по хубаво няма. Всеки го знае.)

На следващия или на по следващия ден ще бъдете в къщи. Разбира се когато всичко е наред. Захранването и диетата ще се разширява до почти всички храни, като за предпочитане е да са варени или печени, за още 1-2 седмици. Желателно е да се избягват големи количества и претоварване, а също тежки и трудно смилаеми храни. Ако има възможност ще се поглезите. Не всеки ден сте след операция. Нека да Ви сготвят вкусно. Това ще ги зарадва. Да Ви помогнат. Порадвайте се!

  • Ще се планират контролни прегледи, на които да се проследи Вашето възстановяване.
  • След това диетата е практически свободна и отпадат всички ограничения, които са ви измъчвали дълго време.
  • При големи лапароскопски операции на евентрации (вентрални хернии) и диафрагмални хернии захранването е индивидуално.
  • Спазват се подобни на горните принципи на захранване, но сроковете са изместени с ден два по-късно в зависимост от Вашето състояние и обема на операцията.
  • По отношение на лекарствената терапия, ако сте приемал такава ще се обсъди конкретното продължение у дома. Лекарства за разреждане на кръвта се продължават по определена схема.

Кога може да се видим с приятели на по чашка вино след лапароскопска операция на херния?

В пъврите следоперативни дни не бива да се виждате с прекалено много близки и приятели. Нараства опасността да Ви „донесат” вируси.

До голяма степен зависи от конкретната подготовката и нужди на пациента. След 5-8 дена може  да опитате чаша /две/ бира или чаша вино. Ако има нужда от „дезинфекция“ може около 50мл

Ще получите подробни съвети при изписването за Вашето захранване, диета и режим на възстановяване.

Повече може да прочете и ТУК!

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Добре е да са и Ваши близки на обсъждането. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Сподели тази страница във: