Спортната херния или слабинната болка (широко известна е като футболна болест) е често срещана при спортисти.

Херния при спортисти-спортна херния

Те са основно футболисти, хокеисти, тенисисти, бойни спортове. Характерна е за младата възраст. Среща се и при ветерани с неугасваща любов към спорта. Трудно приемат, че са вече неспособни да играят като преди.

Това може да е част от причината. Натоварванията са екстремни.

В зоната на слабината има много анатомични структури и пациентите търсят помощ от различни специалисти (ортопеди и травматолози, хирурзи, уролози, ревматолози и спортни лекари). В много случаи такива пациенти са с дълготрайно страдание, множество изследвания и консултации и представляват сериозно диагностично и лечебно предизвикателство. Те търсят бързо и ефективно излекуване от болката при спорт. За някой от тях това е начин на прехрана.

В слабината се намират залавните места на много и мощни мускулни групи. Това са мускулите на коремната преса и голяма част от мускулите на бедрото. Те са изключително натоварени при футбол.

Причините за слабинна болка (спортна херния) при спортисти могат да са:

  • Директна травма  с увреда на гениталиите, мускулите, кръвоносните съдове, нервите, костите (авулсионни фрактури) и връзките.
  • Бурсити
  • Заболявания на бедрото:  Остеоартрози; аваскуларни некрози на бедрената глава
  • Проведена болка от: сакроилиачната става; гръбначния стълб ( дискова херния или спондилолистеза); проведена болка от отделителната система
  • Остро разтежение: често при футболисти с включване в игра без или с недостатъчна загрявка (аддукторен синдром). При недобро лечение може да се превърне в хроничен и трудно лечим проблем
  • Синдром на Gilmore или Groin Disruption (описан е през 1980 г. при успешното излекуване на трима първодивизионни английски футболисти, който не са можели да се включат в игра много месеци). Включва разкъсване апоневрозата на външния кос коремен мускул; conjontendon; дехисценция между conjontendon и ингвиналния лигамент; ниско разкъсване на правия коремен мускул и което е важно не се намира ингвинална херния.

За диагнозата и лечението на спортна херния (слабинната болка при) спортисти:

  • Диагнозата включва мултидисциплинарен подход. Добре е да се изключат ортопедични,неврологични и урологични причини.
  • Лечението е хирургично при неповлияване от физиотерапия и стандартна рехабилитационна програма. Състои се в щателно възстановяване на нормалната анатомия на слабината.
  • Ингвинална херния: при наличието на слабинна херния е наложителна оперативна херниопластика (конвенционална или лапароскопска).
  • Лапароскопската операция е с предимство, защото укрепва слабината при по-бързо възстановяване.

Във всички случай операцията се последва от физиотерапия и рехабилитация под ръководството на специалист компетентен за спортна рехабилитация. Това е изключително важно. Избързването често се последва от нова болка.

Така постепенно в рамките на 6 седмици – игра.

Вероятно има и много други въпроси и притеснения. Добре е да се видим и да го обсъдим конкретно.

Да се направят съответните изследвания и консултации и да се приложи адекватно лечение.

Д-р Люцканов, д.м. Tel 0888 643 153

Вижте мнения и отзиви за д-р Люцканов ТУК!

Сподели тази страница във: