Херния при напреднала възраст

Продължителността на живота се увеличава. Проучване за периода 1970 -1996г. установява нарастване на лицата над 75 години от 3.7 до 5.7%. Очаква се към 2050 този процент да нарасне до 11%. Това ще поставя все по-често дилемата дали да се оперират планово тези пациенти в случай на изявена херния влошаваща качеството на живота им или само по спешност в случай на заклещена херния. Този въпрос е важен и от гледна точка на това, че в тази възраст нараства броя на опасните плъзгащи и усложнени хернии. От друга страна операцията по спешност при неподготвен и високо рисков пациент е с до 10 пъти по-висок риск от следоперативни усложнения и неблагоприятен изход.

Какво е положението при херния в напреднала възраст?

Твърде често се съветва отказ от планова операция на херния под предлога “Той/тя е много стар и остават само няколко години живот, има болно сърце, високо кръвно и разбира се поради сложността и тежестта на самата херния, нека да използва колан за херния. В нашият дългогодишен опит от лечение на хиляди пациенти с херния много рядко сме отказвали помощ на такива “безнадеждни” случай. Най-възрастният наш пациент бе опериран на 95 години за голяма ингвинална херния с 20 годишна давност направила твърде труден живота му. Той продължи да следи мачовете от първенството и да се радва на големите си внуците, които го подкрепяха безрезервно. Защо ли? Защото им се е радвал, възпитавал, уважавал-с една дума обичал ги е. И ето сега той има голямата им любов, уважение и грижа.

Възрастта сама по себе се не е противопоказание за нищо.

Да наистина в напреднала възраст има повече съпътстващи страдания, но съвременните нараснали възможности за компенсиране и лечение на тези заболявания, щадящи методи за местна упойка и операция на херния снижиха значително рисковете при планова операция до минимум, докато при заклещена херния и спешна операция риска е 6-23%.

Херния при напреднала възраст

Снимка Георги Атанасов
www.bgpanorama.com
george@abv.bg

Трябва да се има предвид и следната очаквана средна продължителност на живота. Колко има да се живее?

Възраст в години – Очаквана средна продължителност на живота в години

65                                                                   14,2

70                                                                   11,3

75                                                                   8,7

80                                                                   6,5

85                                                                   5,0

90                                                                   3,4

В заключение хернията е анатомичен /механичен/ дефект, който с времето нараства и лечението може да бъде само механично или оперативно – херния възстановяване. Напредналата възраст сама по себе си не е противопоказание за планова операция на херния.

Коректно е всеки отделен случай трябва да се обсъди обстойно след преглед и консултация с херния специалист

  • доколко хернията влошава качеството на живот и доколко е опасна
  • какви са придружаващите заболявания и могат ли да се компенсират
  • какъв е конкретния риск и до колко е възможно приложение на колан (бандаж) за херния
  • Едва тогава пациента и близките му на семеен съвет да вземат информирано и обосновано решение. Трябва ли да бъде опериран и какъв е риска. Какъв е риска при изчакване? Какво е качеството му на живот? В крайна сметка какво е неговото желание? Той е човек.

Вероятно има и други въпроси. Нека да ги обсъдим  му.

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно след преглед и оценка на състоянието. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

 

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте повече за възстановяването след операция на херния ТУК!

Отзиви и мнения може да видите ТУК!

Сподели тази страница във: