В зоната на пъпа се появява малка мековата подутина, която постепенно нараства. При покой и легнало положение се прибира. При изправено положение и напън се показва. Така оставена без операция може да достигне огромни размери

Пъпна херния са 10% от всички коремни хернии.

На снимките са демонстрирани дългогодишни пъпни хернии с разраняване на кожата.

Pupna_hernia пъпна херния

Предпоставки за появата на пъпна херния са наднормено тегло, многократни бременности и раждания. Вероятно заради това са по-чести при жените. Симптомите са теглещи болки в пъпа или горната част на стомаха и смущения в храносмилането. Възможно усложнение е навлизане и заклещване на черво. Друго усложнение може да бъде възпаление на кожата около пъпа. Така съвета ми е при възникване на рязка болка и подуване, което не се прибира спонтанно да се потърси своевременно хирургична помощ. Това е важно преди да са се развили необратими промени в заклещените органи. Ако това е дебелото черво и се налага премахване на част от него риска от последващи усложнения е твърде висок. Особено опасно е самолечението и съветите от неспециалисти. Нетрадиционната медицина (билки, лапи, екстрасенси) при лечението на херниите и усложненията им нямат място и са опасни.

Особеност на пъпната херния е честото рецидивиране.

ogromna_pupna_hernia

Това е появата на херния отново при традиционното опериране на пъпната херния, прилагано до скоро. Отлични резултати постигаме като укрепваме коремната стена с платно широко покриващо слабата зона. Операцията може да бъде с разрез около пъпа или лапароскопски ( безкръвно ).

Пъпната херния оперирана лапароскопски е за предпочитане защото няма разрез около пъпа. Оперативната травма на тъканите е минимална. Не се налага да се прерязват здрави тъкани за поставянето на платното. При лапароскопската операция няма разрез. Поставя се укрепващо платно отдолу там където е реално слабостта на коремната стена. Дискомфорта и следоперативните болки са по-малко и по-лесно се повлияват от съвременните препарати. Резултатите са по-добри.

Това позволява бързо ( 2 седмици ) и сигурно възстановяване и възвръщане към обичаен начин на живот. Не се налага носенето на колани след операцията. Фитнес и спорт постепенно се разрешават след 3-4 седмици. Внимателен секс е възможен дори след седмица. При наличието на съвременните превръзки вземането на душ е възможно след втория ден. Стремежа към нова желана бременност е нормален след 2-3 месеца.

Пъпната херния при бебенца е особена. При тях е добре да се изчака с операцията. С израстването и съзряването им доста често тя претърпява обратно развитие и не се налага операция. Точната преценка трябва да е на детски хирург или херниолог.

 

Пациентка от Москва оперирана за огромна пъпна херния от Д-р Люцканов разказва за своите впечатления от преживяната операция.

 

Ако имате въпроси съм готов да отговоря. тел: 0888 643 153 д-р Люцканов, д.м.

Повече за възстановяването ВИЖТЕ ТУК!

Сподели тази страница във: