За планова операция е необходим първо преглед, за да се оцени конкретната херния при конкретния пациент и да се обсъди най-доброто възможно решение за него.

След прегледа от херниолог Вие ще помислите и когато имате положително решение за операция ще се обсъди удобна дата. Ако е необходимо във връзка с евентуални придружаващи заболявания започва предоперативно пълно изследване и подготовка. Ще се извършат пълни кръвни тестове. Ще се направи електрокардиограма на сърцето и консултация с кардиолог, за да се изследва състоянието на сърдечно-съдовата Ви система и готовността за операция. Ако се налага ще се приложи съответна медикаментозна подготовка.

При необходимост ще Ви бъде направена рентгенова снимка на белия дроб. При наличие на придружаващи страдания ще бъдете консултиран от съответните специалисти. Ако се налага ще се приложи съответна подготовка.

Ако имате алергия е необходимо тестуване, консултация с алерголог и съответна антиалергична подготовка, която трябва да се съобрази с датата за операция.

Така Вие сте готов за операция на херния и ще се определи удобна дата. Ще бъдете приет предния ден и ще се извършат рутинни тестове и консултации за операцията. Няма ограничения по отношение на годишните сезони. Операциите се извършват целогодишно. В съвременните болници и операционни зали има климатици и температурата е постоянна целогодишно.

Какво да правите до деня на операцията?

Добре е да се пазите от настинка, разстройство, грип. При възникване на заболяване плановата операция за херния се отсрочва за нова подходяща дата. Трябва своевременно да уведомите Вашият херниолог. В седмицата непосредствено преди операцията за херния не е желателно да се прилагат диети за отслабване, за да не се намалява имунитета Ви. Ако операцията се планира за след няколко месеца при пълни пациенти е препоръчително да се редуцира телесното тегло с разумна диета. За това може да помогне консултация с диетолог. Ползите са освен за предстоящата операция и дългосрочни.

Трябва да преустановите приема на лекарства за „разреждане на кръвта” като Аспирин, Синтром, лекарства за артрит, витамин Е и да се консултирате с херниолога за това. Не трябва да се бръснете или епилирате. Може да обезкосмите херния зоната с машинка за подстригване предната вечер, сутринта преди да тръгнете или това ще бъде направено преди операцията от нас. Желателно е да се спре или ограничи алкохола. Въздържането от тютюнопушене е също много важно, колкото и трудно да Ви бъде.

Това пък защо?

При пушачите има доказано по-висок риск от усложнения, а тези които не са пушили около месец преди операцията имат с 30% по-малко следоперативни усложнения! Избирате вие!

 

Ако имате въпроси не се колебайте да ги поставите!

д-р Люцканов тел: 0888643153

Вижте каква е подготовката за упойка при херния ТУК!

 

Сподели тази страница във: