Херния е слаба зона /отвор/ на коремната стена, през която излизат коремни органи. Причините са главно две:

  • вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие
  • вродена или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорната тъкан на организма с течение на неумолимото време ( тъканите се износват – стареем )

За компенсиране на тази слабост на опорната тъкан на организма се прилагат така наречените платна или мрежички. Това са високо технологични синтетични продукти.

При поставянето на платно в областта на херния дефекта се стимулира

platno_za_hernia Платно подготвено за пластикаобразуването на съединителна тъкан и така способстват за една значителна здравина на херния пластиката.
В миналото са прилагани метални мрежички, но са отхвърлени поради не добрите резултати. Опитвани са протези от биологични материали, но те се резорбират бързо и се губи ефектът.
Първите синтетични протези се използват от Don Aquaviva (1949) и Rene Bourgeon (1955) във Франция, следвани от Usher (1950) и Koontz (1960) в САЩ.

Понастоящем има богата гама от синтетични материали на редица водещи производители, покриваща целият спектър от изисквания на херния пластиката и метода ( конвенционален или лапароскопски ) за достъп до херния дефекта.

Все още не е намерено идеалното платно. Търсенията и предлагането на нови материали е постоянен процес, в който са ангажирани изследователите и технологичните компании по целия свят. Предпочитани от нас са платната от висок клас, доказали се в световен мащаб след задълбочени проучвания. Предимства са отлично качество, много добра поносимост и комфорт след операция на херния. Недостатък е по-високата цена.

 

Възможно ли е организма да отхвърли поставеното платно?

Съвременните платна са физически и химически инертни. Отхвърлянето всъщност е когато в раната има усложнение с инфекция и тя е причината за проблема. Платното става място където инфекцията се задържа. Това важи за всяко плато в зависимост от качеството. Важни в случая са преценката и работата на хирурга – да избере конкретно за случая подходящо платно, точен метод за херниопластика и да приложи всички съвременни методи на профилактика, за да предотврати такова усложнение.

Все пак използването на платна не бива де се абсолютизира. Задълбочено аргументирано решение да се използва платно или да се направи пластика със собствени тъкани е на херния специалиста. В случай на млади хора с неголеми херния дефекти или висок риск от усложнение и отхвърляне на платното е по-разумно да не се поставя платно. Извършва се херния пластика със собствени тъкани.

Prostheses, whatever their value, cannot replace, a full knowledge of the underlying anatomy and pathology of hernia, or substitute for the exercise of time-honored principles of surgical technique.

L.M.Zimmermann

Ако имате въпроси нека Ви отговоря Д-р Люцканов, д.м. тел: 0888 643 153

Вижте повече за следоперативните резултатите ТУК!

Вижте и за операция без платно ТУК!

Сподели тази страница във: