Херния при бременни жени

Причинява ли бременността херния?

Бременната жена е най-красивата жена! Тя грее!

бременност и херния hernia_pregnant

Херния може да има преди бременността или да се появи по-късно. Нарастващата матка и коремно налягане са предпоставки за това. Е добре. Дали няма да си имаме дечица? Кой ще ни радва и изпълва с любов? Кой ще ни ядосва и с кой ще се гордеем? С работа и кариера? Да те са важни. Но нали после ще чакаме внучета и правнучета.

Наред със затрудненията на бременността се добавя и дискомфорт в зоната на хернията. От друга страна уголемяващата се постепенно матка избутва коремните органи назад и нагоре и се ограничава възможността за заклещване на хернията. Така наличието на херния не бива да ограничава режима на бременната.

 

Може ли едновременно със секцио да се оперира и херния?

Ако раждането ще бъде със секцио много примамливо е да се оперира едновременно и хернията, за да се избегнат две операции. Бъдещите родители и техните близки често поставят този въпрос.

Не се съветва едновременната операция на коремна херния при извършването на секцио и още повече, да се направи секцио поради херния.

Аргументите за това са:

  1. секцио е операция за раждане, когато това е противопоказно по нормален път. Често жените са с анемия. Необходима е бързина и минимален риск за майката и детето. Удължаването на операцията с херния пластика увеличава риска за майката.
  2. тъканите и анатомичните дадености при родилката са променени и ще претърпяват обратно развитие след раждането
  3. изтичането на околоплодните води в раната носят по-висок риск от възпаление в херния пластиката, особено ако се налага поставянето на платно за херния.
  4. възможно е развитието на постоперативна херния в мястото на секциото веднага или няколко месеца след него, особено ако секциото е със срединен разрез. Така в последствие на втория етап ще се възстановят и двете хернии.

Това тогава е възможно да стане лапароскопски (безкръвно). Много по-добре и с по-малки рискове.

Операция на херния се обсъжда най-рано 6-8 месеца след раждането, когато хормоналната буря е преминала и тъканите на родилката са се възстановили в значителна степен. В съображение са и евентуални нови бременности и „посещения на щъркела“.

 

Колко време след операция на херния може да се забременее?

Почти веднага след възстановяването от операцията за херния. Бременността е 9 месеца. Това е достатъчно време за сигурното зарастване на операцията от херния.

След операция дали ще мога да си гледам детенцето?

Ама разбира се. Необходим е кратък период на възстановяване – около 2 седмици. Защо са бащите, бабите и дядовците? Те с нетърпение очакват да бъдат повикани на помощ в този кратък период, да се порадват от сърце на внучето. Внучето се обича повече от собствено дете. Питайте бабите и дядовците.

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Това е моята работа и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте още за херния при жени ТУК!

Сподели тази страница във: