Как протича прегледа за херния, изследвания и подготовка?

Не е страшно и не боли. С лична ангажираност и внимание. Грижа за страхове и неудобство. Пълна информираност за Вашето състояние.

 pregled_1 Преглед и консултацияАко имате херния или ваш близък има херния?

Ако имате херния или признаци на херния и въпроси за Вашето състояние и лечение може да се свъжете с мен. На Вашите въпроси мога да отговоря и писмено veselin.lyutskanov@gmail.com В уречения час ще бъдете поканен и ще разкажете за Вашите симптоми, признаци, болки и опасения, свързани с възможна херния. Ще изберем удобно за всички време за прегледа. Добре е ако желаете Ваши близки да присъстват. Нека чуят от първа ръка за всичко. Да се видим очи в очи. Да поставят въпросите си и да получат конкретните отговори. Така няма да се налага да преразказвате.

 

Как протича прегледа за херния?

Прегледът за херния първоначално е в право положение подобно на прегледа за разширени вени. Двете страдания се комбинират често. Херния специалистът ще изследва хернията и ще Ви подкани да се закашляте. Това повишава коремното налягане и показва точно доколко е слаба зоната на хернията. Прегледът продължава в легнало положение. При необходимост се извършва ехография на коремната стена, за да се установят малка херния, местоположението и големината на херния дефекта. В отделни случаи може да се приложи скенер или ядрено магнитен резонанс. В случай, че херниологът Ви постави диагноза херния, ще Ви бъдат разяснени подробно последиците и рисковете за вашето здраве.

Кое е най-добре за Вас конкретно. Вашите възможни решения са две.

  1. Да продължите да имате херния.
  2. Да се извърши операция на херния.

 

Ако решението е хернията да не се оперира?

Без операция за хернията има риск от усложнения и най-вече от заклещена херния. Това усложнение застрашава здравето и живота Ви. От друга страна хернията обичайно нараства прогресивно понякога до огромни размери и влошава качеството на живот. Носенето на „ колани за херния ” не е лечение на херния. Притискането на тъканите води до влошаване на храненето им, образуват се възпалителни сраствания в херния сака, нараства дефекта и се затруднява последващата операция на хернията.

 Ако сте решили да се отървете от досадната херния?

 

Каква ще бъде подготовката за операция от херния? Какви изследвания са нужни?

Ако решението Ви е за операция започва предоперативно пълно изследване и подготовка. Ще се извършат пълни кръвни тестове. Ще се направи електрокардиограма на сърцето и консултация с кардиолог за да се изследва състоянието на сърдечно-съдовата Ви система и готовността за операция. Ако се налага ще се приложи съответна медикаментозна подготовка. При необходимост ще Ви бъде направена рентгенова снимка на белия дроб. При наличие на придружаващи страдания ще бъдете консултиран от съответните специалисти. Ако се налага ще се приложи съответна подготовка. При съмнение за алергия ще се тестува и ако е необходимо ще се проведе противоалергична подготовка.

Така Вие сте готов за операция и ще се определи удобна дата за постъпване в отделението.  До настъпването и е добре да се пазите от настинка. При възникване на заболяване плановата операция за херния се отсрочва за нова дата.

 

Каква диета трябва да се спазва преди операция за херния?

В седмицата непосредствено преди операцията не е желателно да се прилагат диети за отслабване, за да не се намалява имунитета Ви. Желателно е да се спре или ограничи алкохола. Въздържането от тютюнопушене е също много важно, колкото и трудно да Ви бъде.

 Това пък защо?

При пушачите има по-висок риск от усложнения, а тези които не са пушили около месец преди операцията имат с 30% по-малко усложнения!

Трябва да преустановите приема на лекарства за “разреждане на кръвта” като Аспирин, Синтром, лекарства за артрит, витамин Е и да се консултирате с херниолога за това. В определения за операцията ден не трябва да се храните и да приемате течности, освен това което приемате като постоянна терапия за кръвно или сърце с една глътка вода. Най-често не се налагат очистителни за червата и гладуване предходните дни. Не трябва да се бръснете ( епилирате ). Може да обезкосмите херния зоната с машинка за подстригване предната вечер или това ще бъде направено преди операцията от нас. В назначения час ще бъдете посрещнат. Ще попълните необходимите документи и настанен във Вашата стая. Ще се направят необходимите изследвания. Ще прочетете и подпишете информирани съгласия за анестезия (упойка) и операция. Ще бъдете въведен в операционната зала и опитна анестезиологична сестра ще Ви измери кръвното налягане и ще постави система, ще постави мониториращи апарати (да се проследява работата на сърцето, дишането, кислородното насищане на организма ви, кръвното налягане). Анестезиолога ще постави упойка.

 

Premestvane_2 преместване Sled_operacia след операця на херния Razdvigen Раздвижен

 

Каква упойка предпочитаме за операция от херния?

Предпочитаме т. нар спинална или регионална упойка. Ви сте в съзнание по време на цялата операция и същевременно не усещате нищо от кръста надолу в продължение на 2 часа. По-рядко използваме обща упойка – предимно за деца. Прилагаме при определени случаи и местна упойка. Тези възможности се обсъждат предварително с Вас.

Упойката за лапароскопска операция на херния е задължително обща.

 

 Колко продължава операцията на херния?

Операция за херния продължава средно 50 – 60 минути. При голяма и усложнена херния до 90 минути. Прилагаме индивBlizki_sled_oper_2 близки след операцияидуално съобразен с вашето състояние метод за херния пластика. При нужда от допълнително укрепване на коремната стена поставяме „ платно ”. Това е синтетичен високотехнологичен материал специално произведен за подсилване на коремната стена. Прилагаме утвърден съвременен алгоритъм за антибиотична профилактика. След завършване на операцията с малко помощ ще се преместите на легло и настанен във Вашата стая. Ще сте на системи за около час два. Ще се свържете с Вашите близки за да ги уверите, че всичко е минало добре. Малко по-късно, ако желаете могат да Ви видят. След около един час ще може да приемате течности и по-късно да се храните.

 

Преди да е преминало действIzpisvane_documenti изписване документи и указанияието на упойката ще приложим съвременни обезболяващи препарати така, че да минимизираме неприятните ви усещания. В първите няколко дни с намаляващ интензитет ще имате дискомфорт в зоната на операция , “дърпане” и болки при движение ( все пак е операция ). Това ще се преодолява с обезболяващи препарати.  В зависимост от вашето състояние в рамките на няколко часа ще бъдете раздвижен в стаята.

 

Ще бъдат поканени вашите близки да Ви поздравят ако желаете. На следващия ден след обстоен преглед от вашия херниолог и поставяне на специална водоустойчива превръзка, ако всичко е наред, ще бъдете изписан. Ще получите епикриза и болничен лист, а също и подробни указания за поведение в следоперативния период. След изписването ще можете да пътувате. Хигиенна баня обичайно е възможна на следващия Kontrolen_pregled контролен прегледден. Съветваме ранно възстановяване на активността ви включително сексуална.

В рамките на 3-4 седмици ще можете да възстановите обичайния си начин на живот.

Наблюдението с контролни прегледи продължава ежегодно за проследяване на далечните резултати от операция на херния.

 

В клипа е показана операция на директна ингвинална херния

 

 

За допълнителни въпорси тел: 0888 643 153 Д-р Люцканов, д.м.

Вижте повече за лапароскопска операция на херния ТУК!

 

Сподели тази страница във: