Веднъж възникнала хернията неминуемо прогресивно нараства, разширява се дефектът.

До какви последствия води хернията? Какви са усложненията?

pupna_hernia_s_vuzpalenie пъпна херния с възпаление

Дългогодишното наличие на херния води до възпаление в херния сака. Образуват се сраствания на изпадащия орган и херния сака. Постепенно хернията не се прибира, а постоянно е подута (херния акрета). Смущенията в органите се засилват. Тези срастванията затрудняват и повишават риска при последващата операция за херния.

Настъпва възпаление и разраняване на кожата и околните тъкани. Затруднява се поддържането на хигиената. Симптомите са сърбеж, болки и отделяне на гной. Повишен е рискът от възпаление при операция.

Коя е най-голямата опасност от хернията?

Най-опасното усложнение на хернията е така нареченото заклещване. То представлява притискане на орган (най-често черво) в херния сака и увреждането му. Това заплашва с развитие на гангрена на червото и перитонит. Симптомите са внезапна болка и подуване в херния сака с невъзможност да се прибере. Появява се повръщане и болки в корема. Прогресивно се влошава общото състояние. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция. Операцията на херния по спешност е с до десет пъти по-висок риск от сериозни усложнения и неблагоприятен изход. Дали си струва?

Освен това при операция по спешност в повечето случаи ефективното укрепване на херния дефекта е затруднено. Поставянето на адекватно плато е невъзможно поради големия риск от възпалителни усложнения и отхвърляне на платното. Неефективната пластика обаче се последва от рецидиви. Е на кой му трябва? На пациента, на хирурга или на близките му?

 

Наблюдават се и травматични усложнения на херниите. Органите в херния сака са лесно раними.

На втората снимка се вижда наранено черво при падане и контузия на херния сака.

perforatia_na_chervo спукване на черво в херния

Налага се спешна операция поради заплашващо бързо развитие на перитонит.

За да се избегнат тези усложнения е препоръчително хернията да се оперира в планов порядък, а не по спешност. Така пациента се подготвя максимално добре. Диагностицират се придружаващи заболявани и ако е нужно се правят допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Провежда се предоперативна подготовка. Ако е необходимо тестове за алергия и противоалергична подготовка. Подготвя се най-добрата упойка. По този начин се намаляват възможните неприятности. Решението е Ваше! Добре е това решение на проблема Ви да бъде информирано решение.  Едва ли съседи и роднини, макар и да Ви обичат, могат да са достатъчно адекватни за оценка на Вашето състояние. Най-лесно и адекватно е да се консултирате с херния специалист.

 

Ако имате проблем и въпроси съм на разположение да отговоря.

Д-р Люцканов,д.м. тел: 0888 643 153

Вижте как протича прегледа и подготовката за операция ТУК!

Сподели тази страница във: