Защо не се препоръчват колани или бандажи за херния?

Носенето на колани  за херния не я лекува, а обратно затруднява протичането и лечението. Коланът трудно протектира точното място на херния дефекта и често се измества при движение. Притискането от колана притиска малките кръвоносни съдове в зоната на хернията, влошава кръвообръщението и храненето на тъканите в областта на херниалния сак и херниалната врата. Образуват се възпалителни сраствания в херниалния сак и сраствания на пролабиращите в хернията органи. Нараства херниалният дефект и се затруднява последващата операция на хернията.

Колани са използвани широко в миналото, когато оперативното лечение е било с висок процент усложнения и рецидиви. Средствата и апаратурата за анестезия и операция са били примитивни и инфекциите са се срещали често. Това е принуждавало хората да се страхуват от операции и да търсят алтернатива. Страховете от операция са останали и сега и това е нормално. На всеки му се иска да избегне операция. Добре е обаче да се калкулира всичко – риска от операция и риска от колан.

hernia_s_kolan herniq truss

На горната снимка се вижда саморъчно „евтино“ изработен бандаж за двустранна слабинна херния. Очевидно това е малко ефективно, не лекува хернията и създава предпоставки за усложнения.

Ако все пак операция на херния е противопоказна

Поради сериозни придружаващи заболявания при увреден пациент с изключително висок риск от операция или има категоричен отказ от операция, коланът е решение макар временно и неефективно. Този риск обаче остава и е дори по-голям, ако в последствие се наложи операция по спешност поради заклещване.

Добре е коланът за хернии да бъде фабричен от утвърдени производители, да бъде по мярка, поставян и носен правилно. Разумна е консултация с херния специалист за препоръки по отношение избора и правилното приложение на колана (бандажа).

На долната снимка се вижда „ефекта“ от продължителното носене на колан за херния. Хернията се е увеличила значително и голяма част от червата навлизат в скротума. Налице е възпаление и разраняване на кожата, сърбеж и неудобство. Хигиената е затруднена и опасността от инфекции е голяма.

hernia_s_vuzpalenie херния с възпаление

Евтиното винаги накрая е по-скъпо. Само си помислете дали аптекарката или продавачката в санитарен магазин е виждала хернии и дали знае как се поставя бандажа. Основното при нея е да продава. Може би по-компетентен е съседа обущар, който може да изработи „хубав“ колан. Дали в днешни дни, когато спукаме гума на колата я демонтираме и залепваме пред блока с компания от сръчни съседи или просто се доверяваме на гумаджия.

Ако имате въпроси, аз знам повечето отговори.

Сподели тази страница във: