Феморалната херния е подвид на слабинната

При феморалната херния херниалната врата е близо до магистралните кръвоносни съдове на бедрото. Те преминават дълбоко в слабината. Тя е значително по-рядка от ингвиналната херния. Среща се десет пъти по-често при жени. Това е поради различния строеж на таза при жените.

Симптоми на феморалната херния са подуване в горната част на бедрото под слабинната кожна гънка, тежест и болки при напън и изправено положение на тялото. Може дълго време да има само дискомфорт без да се вижда или опипва подутина. При пълни хора може да остане скрита в дебелия слой подкожна мастна тъкан и диагнозата и да бъде затруднена и забавена. Това носи риск от заклещване. Често заклещването може да бъде първата проява с гадене и повръщане подуване на корема и влошаване на общото състояние. При пълни възрастни хора с напреднало заклещване феморалната херния се открива „неподозирано” при отваряне на корема поради илеус (преплитане на червата).

При феморалните хернии поради тясната и с ригидни стени херниална врата настъпва много бързо сериозно увреждане на заклещения орган ( черво ) и последващ перитонит. Това е живото застрашаващо състояние. Налага се спешна операция със значително по-големи рискове в сравнение с плановото лечение. Това е причина при доказана феморална херния да се препоръчва задължително операция преди да е настъпило заклещване.

Логично мислещия ще попита, а не се ли срещат едновременно ингвинална и феморална херния при един и същи човек от една страна. Да срещат се, но трябва да се потърсят внимателно, за да не се пропусне едната. Това състояние се нарича панталонна херния. Дори е се случва да има индиректна и директна ингвинална и феморална едновременно. Това обаче е рядкост при възрасни пациенти със значително отслабени структури на коремната стена в слабинната област. Тук е ролята на опитният херниолог да постави точната диагноза предопертивно. На помощ са Ехографията и скенера. Ролята на херниолога е важна и по време на операция за ингвинална херния активно да потърси, открие и отстрани евентуално наличната и втора или трета херния.

 

Лапароскопската операция има предимства

При тази операция всички потенциални херниални врати са отлично видими и лесно достъпни. При лапароскопията слабинната  зона на коремната стена и ингвиналния канал се оглежда и оперират откъм корема, там където са херниалните врати (дефекти) и пролабиралите органи. При класическата (конвенционална) операция, за да се разкрият и укрепят всичките херниални врати е необходимо отлично познаване на анатомията и широко разкриване на най-дълбоките слоеве на слабината. Това е деликатна операция с удължаване на оперативното време. Поради тези причини е  често избягвана и малко позната операция.

Ако имате въпроси правилните отговори са след консултация с херния специалист. Точната диагноза се поставя по-бързо и сигурно.

Д-р Люцканов,д.м. тел: 0888 643 153

Научете повече за възстановяването след операция ТУК!

Сподели тази страница във: