Разгледайте как протича подготовка и спинална анестезия за операция на херния

На клипа е демонстрирана спинална упойка.

Каква  да бъде упойката за операция от херния?

При първата среща с пациента доста често той вече „знае” и настоява за този или другия вид упойка. Добре – всеки има нещо в предвид. Има страхове и е чул от близки познати за „страшни“ упойки и чудеса. Нека преди да се вземе решението да се преценят информирано възможностите и конкретния пациент с конкретната херния. Нека да Ви консултират опитни анестезиолози. Това е коректно. Те вероятно имат повече опит и знания от всички други. Нали затова са анестезиолози. Прилагат всички видове упойки всеки ден в продължение на целия си професионален път.

При операция на ингвинална херния предпочитаме спинална упойка. Вие сте в съзнание по време на цялата операция и същевременно не усещате нищо от кръста надолу в продължение на 2-3 часа.

Този вид упойка при операция на херния е най-щадяща за пациента. Обезболяването е отлично. Притесненията и страховете, че ще “присъствате” на операцията и ще чувате всичко са до голяма степен неоснователни. Вие ще бъдете покрит със стерилни чаршафи,  за да се изолира напълно работното поле. Така вие няма да виждате самата операция.

Колкото до “чуването” то е: “подайте ми инструмент или конец, задръжте ми тук” и подобни. Обичайно в залата се чува тиха приятна музика. (Може да си поръчате любима музика.) Удобство е и вашето активно сътрудничество за тестване на пластиката в края на операцията.

Обща упойка се прилага при пластика на пъпна херния и при голяма рецидивна или постоперативна херния. Общата упойка е задължителна при лапароскопска ( т. нар.  безкръвна операция ) операция на херния, за да може да се отпуснат мускулите и да се създаде пространство за работа с лапароскопа и инструментите.

Използваме при определени случаи херния и местна упойка. Анестетикът се поставя на мястото на хернията при активно съдействие на анестезиолога. В началото се усеща малко убождане, както при инжекция. В последствие поставянето на анестетика се усеща като раздуване, все пак упойката трябва да бъде поставена. В хода на операцията имате усещания на дърпане, дискомфорт. Рядко при поява на болка се добавя ново количество упойка.

В повечето херния центрове на Европа и САЩ местна упойка се използва в над 80% от операциите за слабинна херния.

Кои са предимствата на местната упойка?

Предимствата на местните (спинална и местна) видове упойки са по-малкото натоварване на организма в сравнение с общата упойка. Това е доста важно за възрастни и с придружаващи заболявания пациенти.

Тези възможности се обсъждат предварително с Вас, след като са Ви разяснени предимствата и недостатъците на различните видове упойки за операция на херния. В този процес на информиране и преценка, активно участие взема специалиста анестезиолог. Той се среща с Вас. Преглежда Ви. Оценява кръвните тестове, придружаващите заболявания и мненията на консултиращите специалисти. Този процес на наблюдение и оценка продължава и след операция. Пациентът е в отделението и там се разчита на екипа ни от високо квалифицирани и милосърдни сестри да обгрижват пациента. Да се минимизира дискомфорта при зачитане на човешкото достойнство.

Ние разчитаме на екипната работа, за да постигаме желаните от пациентите и от екипа добри и трайни резултати, минимален дискомфорт и бързо възстановяване.

Ако имате въпроси съм на разположение да отговоря!

Вижте повече за лапароскоско лечение на коремна херния ТУК!

Сподели тази страница във: