Кои заболявания са подобни на слабинната и ингвиналната херния?

Хидроцеле или „вода“ в тестиса

На първо място много приличащо на ингвинална херния е хидроцелето. Това е заболяване на тестиса и обвивки те му. В резултат на травма, възпаление или туморен процес се събира „вода“ между двата листа на тестикуларните обвивки.Симптомите са подуване в торбичката на тестиса, но за разлика от хернията в слабините подуването е по-долу и не продължава към ингвиналния канал. За диагнозата много важна е ехографията. Лечението е оперативно.

Възпаление на ингвиналните лимфни възли /лимфаденит/

Прилича на хернията по болезнената подутина в слабината. Може да има повишена температура. Ехографията е метод за диагостициране. Може да се приложи скенер или ядрено-магнитен резонанс. Понякога се налага биопсия за установяване на точната диагноза. Лечението в повечето случаи се води от хематолог.

Възпаления на кожата особено при по-пълни хора може да симулира херния

Симптомите са подуване, болка и зачервяване.Лечението е с антибиотик и компреси. Може да се наложи и операция за изчистване на гнойта при оформен гнойник /абсцес/.

 

Заболявания които могат да се объркат с пъпна херния са:

  • Възпаления на кожата /омфалит/. Проявява се с болка и подуване. При по-пълни хора може да наподоби пъпна херния. Лечението е с комреси и почистване от задържани секрети.
  • Разсейки от рак на стомаха или яйчниците. Метастазите от рак в областта на пъпа също могат да  наподобят пъпна херния. Необходими са ехография и скенер.
  • Симптомите на диафрагмалната или хиатална херния се припокриват със:
  • Сърдечни болести
  • Аритмия и сърцебиене. Механичното притискане на сърцето от диафрагмалната хернията предизвиква сърцебиенето. Много често тези пациенти попадат при кардиолозите.
  • Язва на стомаха или дванадесетопръстника
  • Болките и киселините при тези заболявания са подобни на оплакванията при диафрагмалната херния. Не е невъзможно да се съчетават. Много важно е извършването на гастроскопия и рентгеново контрастно /с бариева каша/ изследване на стомаха.
  • Белодробни страдания. Ателектаза, плеврални изливи /“воден плеврит“/, пневмония. Решаващи за диагнозата са рентгеновото изследване на бял дроб и в трудни случай скенер на гръден кош.

 

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте как протича прегледа при херния специалиста. ТУК! Не е страшно и не боли!

Сподели тази страница във: