Хернията е слаба зона или отвор в опорните тъкани на коремната стена, през която излизат коремни органи. Това най-често са черва, яйчник, матка, пикочен мехур.

Кои са причините за хернията?

inguinal_hernia ингвинална херния

Причините за появата на хернията са две: вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие и вродена или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорните тъкани на организма с течение на неумолимото време. В зависимост от това кой от двата фактора преобладава е и възрастта за появата и. При дечица се появява когато преобладава вродената недостатъчност на коремната стена. При възрастните, когато постепенно настъпва отслабване на тъканите. Физическите упражнения, работа, вдигане на тежести не са причина, а само провокират изявата на болестта. Също така гимнастиката и фитнеса не могат да заздравят или укрепят слабата зона.

 

Къде се появяват херниите?

Най-често (80%) това е в слабините – слабинна херния или още наречена ингвинална херния. Може да е в областта на пъпа – пъпна хернияСледоперативна херния е на мястото на предишна коремна операция. Наблюдават се и други видове които са разгледани подробно в раздела „Видове хернии” През тези слаби зони част от коремните органи постепенно излизат избутвайки перитонеума ( коремната обвивка, коремната ципа ) и се формира херниален сак.

 

Какви са симптомите и развитието на херниите?

В началото хернията създава дискомфорт. Появява се мековато подуване. Характерно е, че подуването и болките се засилват при физически усилия, работа, спорт и в края на деня и намаляват при покой и на сутринта. Прогресирането на заболяването може да затрудни живота Ви. Излизащите през херниалният отвор  коремни органи се притискат и възникват симптоми на тежест и болки. Може да има затруднения в храносмилането и смущения в уринирането, ако има участие на пикочен мехур. Естественото развитие на херниите е прогресивно – хернията нараства и при запуснати случаи достига до гигантски размери.

 

Какви са опасностите или усложненията от хернията?

Коремната херния може да стане опасна, ако се заклещване. При внезапно притискане на участващия коремен орган (заклещване) са възможни сериозни последствия за здравето и живота. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция. Така при силни болки не бива да се чака и да се надяваме, че ще мине. Признаците на заклещването са внезапна силна болка, подуване, втвърдяване на хернията и невъзможност да се прибере, а по-късно болки по целия корем, гадене и повръщане. Бързо се влошава общото състояние и загуба на сили.

inguinal hernia херния ингвинална

Херния без лечение достига до гигантски размери.

Колкото повече научите и разберете за херниите, толкова по-големи са шансовете да получите най-доброто лечение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги поставите.

Вижте най-честите видове хернии ТУК

Сподели тази страница във: