Херния след лапароскопска или „безкръвна“ операция /троакарна херния, порт херния/

Това е вид на постоперативната херния. Тя е „нов вид” херния. С широкото навлизане на лапароскопските операции в много области на медицината като хирургия, гинекология, урология се увеличиха и късните усложнения на мястото на поставянето на троакарите /инструментите/. Този вид херния е относително рядък. Среща се в до 6% от извършените лапароскопии. В сравнение с постоперативните хернии след конвенционалните операции (около 30%) това е доста по-добре. Най-честото място за развитие на това усложнение е в зоната на поставените инструменти.  Обичайно това е около пъпа, където се поставя камерата на лапароскопа и в последствие се изважда отстранения болен орган (жлъчка с камъни, възпален апендикс).

Защо се появява троакарната херния?

Троакарна херния се появява рядко поради следните причини:

  • недостатъчно добро възстановяване на тъканите след изваждането на  инструмента по време на първата операция
  • наднормено тегло (то винаги е проблем)
  • ранно започване на тежка работа след операция
  • следоперативно възпаление на мястото на троакара или инструмента
  • не на последно място всяка операция, макар и миниинвазивна е с потенциал за развитие на херния в мястото на достъпа. Това е обусловено от начина на зарастване на раните при човека. Възстановяването на тъканите е с прорастване на съединителна тъкан. Тя не е специфичната тъкан и е по-податлива на последваща деформация и разтягане. Така е отредила природата. Не можем да и се сърдим. Едно ни е дала, но и си взима каквото прецени, за да ни накара да мислим, да търсим решения които са в синхрон с Нея.

Кои са симптомите на порт хернията?

Симптомите са както при всички хернии. Появяват се подутина и болки, които постепенно нарастват. Възможни усложнения са заклещване със симптоми на рязка, внезапна силна болка и подуване в мястото на хернията. Подутината не може да се прибере. Състоянието е спешно и трябва да се потърси хирургична помощ преди да са се развили необратими изменения в заклещения орган.

Как се лекува троакарната херния?

За съжаление и на пациента и на хирурга, извършил лапароскопията, лечението на троакарната херния е отново оперативно. Необходимо е поставянето на достатъчно голямо платно, така че да покрие широко херниалния дефект. То може да се постави с конвенционален достъп – разрез над хернията или по безкръвен начин. Отново лапароскопия и поставяне на платно отдолу за покриване на херниалния дефект. Възстановяването е бързо – след 1 седмица може да се започне офис работа, след 3-4 седмица всякаква работа и спорт, а любовта – любовта, във всеки един момент.

 

* F. Helgstrand, J. Rosenberg and T. Bisgaard. Trocar site hernia after laparoscopic surgery: a qualitative systematic review. Hernia. Online First™, 8 December 2010

 

Ако имате въпроси и съмнения-търсете отговорите при специалист.

Д-р  Люцканов,д.м. Тел: 0888 643 153

Вижте още за възстановяването след операция ТУК!

Сподели тази страница във: