Плъзгаща херния /Hernia labans/ е подвид на слабинната херния.

Характерно за плъзгащата херния е, че част от херниалният сак е орган от корема и най-често е дебело черво. Това може да бъде част и от пикочен мехур, матка или яйчник и тръба. Плъзгащите хернии са по-често срещани при възрастни пациенти, при голяма давност на хернията и значителното и уголемяване. По-често са в лявата слабина. Придружават се от значителен дискомфорт, болки и нарушена работа на засегнатия орган. По-често плъзгащите хернии достигат до стадии когато хернията трайно не може да се прибира и постоянно е подута и болезнена.

Плъзгащата херния е проблем за пациента, но и сериозно предизвикателство за хирурга особен с малък опит в такива случаи. В хода на операцията и освобождаването на херниалния сак при не добра ориентация в патологичната ситуация има сериозен риск от увреда на органа. Последствията са повишен риск от усложнения и страдания.

Възстановяването на хернията при плъзгане на орган трябва да се извърши адекватно и атравматично. В противен случай при дефицити от различно естество риска от рецидив е значим до 20%.

 

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Сподели тази страница във: