Коя херния е двустранна ингвинална херния?

Пациентът за съжаление има херния едновременно и на двете слабини.

Dvustranna_hernia Двустранна херния

Среща ли се често и какво е лечението на двустранна херния?

Наблюдава се при 30% от пациентите с хернии. По-често е след 50 – 55 годишна възраст. Херниите могат да се появят едновременно или обикновено се появява херния от едната страна и по-късно херния и от другата. Веднага логично се поставя въпроса за едновременното оперативно лечение на двете хернии. Да – то е възможно технически. Ще изложа положителни и отрицателни страни на такава операция, ако е конвенционална или с разрези.

 Положителни страни на едновременната операция за двустранна херния:

  • една операция с една упойка
  • едно отсъствие от работа
  • един страх, неудобство и притеснение
  • относително по-евтино

Отрицателни страни едновременната операция за двустранна херния:

  • по-продължителна операция и съответно по-висок риск от усложнения
  • два отделни разреза и при настъпило усложнение е твърде възможно да се прехвърли усложнението двустранно
  • по-трудно и болезнено възстановяване по-висок риск от тестикуларни усложнения и безплодие при млади мъже

 

Как е при лапароскопска операция за двустранна херния?

При лапароскопска /безкръвна/ операция за двустранна херния тези отрицателни страни до голяма степен се неутрализират. С една операция се премахват и двете хернии с един достъп, без да се увеличава значимо риска. Проблем може да е по-високата цена. Необходими са две платна за двете страни. Да ама колко струвате Вие? Всички предимства на лапароскопската операция са описани тук- лапароскоска операция

Добре е всеки да има информиран избор. Всичко това се обсъжда конкретно и индивидуално. Обсъждат се и придружаващите Ви заболявания и се взема решение за вида на операцията.

На снимката е показана лява херния и се вижда белег от операция на дясна херния в по-ранен период. Периодът е повече от година, защото белегът в дясно е с цвят на околната кожа и изравнен с нея. Това е „узрял“ цикатрис (белег).

 

Какво е двустранност на хернията? Ако се оперирам дали ще получа херния от другата страна?

Вие имате херния. Тя е оперирана и след операцията в различен срок се появява херния и от другата страна. Вероятността за това е около 40%. Просто има две страни и те боледуват и се лекуват последователно и независимо една от друга. Така както ако е болно едното Ви око, ухо, ръка или крак – може да се разболее и другата страна. В това не се намира нищо необичайно. Така е и при херниите. Строежа на слабините и общото предразположение за развитиeто на херния е зададено в конституцията на отделния пациент.

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Това е моята работа,призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете! Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

Вижте повече за възстановяването след операция на херния ТУК!

Сподели тази страница във: