Епигастрална херния се наблюдава в горната част на корема по срединната линия над пъпа

Epigastralna hernia Епигастрална херния

Тази зона се нарича епигастриум и оттам е името епигастрална херния. Тя се формира в зоната на така наречената бяла линия (linea alba). Бялата линия се образува от срастването на обвивките на широките и правите коремни мускули. Така тя е и тяхно залавно място. Там те упражняват своята голяма сила при движения, работа, фитнес. През бялата линия преминават кръвоносни съдове. Понякога тези малки отвори могат да се разширят и да започне да се оформя херния.

Предпоставки за появата и са наднормено тегло, бременности, травми на корема.

 

Епигастралната херния се проявява със симптомите на болки и подуване над пъпа.

Симптомите се провокират от напъни и кашлица. В началото при малка епигастрална херния подуването може да не бъде забелязано. Много често такива епигастрални хернии, когато са малки или пациента е с изразена подкожна мазнина  се диагностицират трудно.  „Лекуват“ се продължително и очевидно безуспешно за различни други болести. Може да се лекуват погрешно за гастрит, язва или жлъчка поради сходни признаци. Това са болка и дискомфорт в горната част на корема. Така при подобни симптоми е желателна консултация  с  херниолог (херния специалист)  или хирург. За диагнозата може много да помогне насочена ехография на коремната стена с което се вижда ясно дефекта на бялата линия. Добра възможност за точна диагноза в трудни случай е скенера или магнитния резонанс.

 

Лечението на епигастралната херния може да бъде само хирургично

Носенето на колани или пристягащо бельо е неефективно и само влошава качеството на живот. Притискането на коремната стена от колана влошава кръвоснабдяването. Хернията продължава постепенно да си нараства и да създава предпоставки за усложнения.

При епигастрална херния най-доброто лечение е пластика с платно т.нар. “tension free“ метод. Прилаганото в миналото просто зашиване на херниалния дефект е отречено поради високия процент рецидиви. Много важно е да се осъществи достатъчно широко покритие на херниалния дефект. Необходимото покритие е най-малко 4-5 см от границите на херниалния дефект. Това може се постигне с преден достъп (класическа операция) или лапароскопски (безкръвно). При конвенционалната операция недостатък освен по-големия кожен разрез е необходимостта от разширяване на херниалния дефект за да се постави по-широко платно от задната страна на бялата линия. Така имаме значително по-голяма тъканна травма на организма, за разлика от лапароскопската операция.

При нея с два или три малки достъпа, достатъчно широко платно, се поставя и фиксира със специален инструмент отзад на бялата линия без тя да се травмира допълнително.  Възстановяването е бързо в рамките на 2-4 седмици. При тази операция най-често не поставяме стомашни сонди, дренажи и катетри. Не се налага след операция да се носят колани за пристягане на коремната стена. Съвременните водоустойчиви превръзки позволяват пациента да има възможност за душ на цялото тяло още на следващия ден. Това спомага за по-доброто самочувствие и възстановяване. При жени последваща бременност е възможна след 2-3 месеца. Това обаче е добре да се обсъди и обмисли добре в разговор с херния специалиста.

Ако имате въпроси не търсете съвети от съседки, а се консултирайте със специалист. Винаги е по-добре. По-бързо се поставя правилната диагноза. Лечението е своевременно и адекватно.

Д-р Люцканов,д.м. тел; 0888 643 153

Научете повече за възстановяването ТУК!

 

Сподели тази страница във: